top of page

Bir Söz



1802-1885 yıları arasında yaşamış ünlü şair ve romancı #victorhugo : “Yerini vaktinde terk etmeyi bilmek gerçek olgunluktur.” demiş.

◼️


Bu sözü ilk duyduğumda “YER” kavramının acaba hangi anlamda kullanılmış olduğunu düşündüm… Düşünürken birden farkına vardım ki kafamızdaki sözlüklerde yer alan “ YER” pek çok anlamı birden içinde barındırıyor…

◼️


“Yerin #yurdun belli olsun” deriz örneğin değil mi ? Veya “yersiz yurtsuz kaldım” deriz… “#yerini bil”deriz bazen… “Yerli yersiz konuştu” deriz bazen de…”İyi yere geldi” deriz kimi zaman…Bir de çiçeklere “Yerini sevdi” deriz…

◼️


Sonuçta hangi “YER” olursa olsun orayı #vaktinde terketmek bence de bir #erdem . Çünkü vazgeçmek sahip olmaktan çok daha zor bir eylem. İşindeki konum, birinin kalbindeki yer, lokantadaki sandalye, kariyerindeki #basamak veya salıncaktaki yer… Bence hiçbirinin farkı yok…Vazgeçmeyi bilmek bir ayrıcalık. Ya da vazgeçebilmek için hiç senin olmamış sayabilmek başlı başına bir güç.

◼️


Olgunca çekilmek, bilgece terketmek ve #güzellikle hatırlanarak gitmek çok çok #önemli … Peki sizin de var mı sözlüklerinizde bu sözün hatırlattığı “YER”ler? Varsa duymak isteriz.

◼️


(Victor Hugo ölmeden önce şu son sözleri sarfetmiş : “Fakirlere 50.000 frank bırakıyorum. Mezarlığa onlara mahsus cenaze aracı ile nakledilmek istiyorum. Hiçbir kilisenin benim için ayin yapmasını istemiyorum. Bütün ruhlardan benim için dua etmelerini rica ediyorum.”)


 
 
 

Comments


bottom of page